Hakkımda

Psikolog Rabia Başaran Kesim, tam burslu olarak kazandığı İstanbul Gelişim Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümünü yüksek onur derecesi ile tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresince çeşitli dernek ve kuruluşlarda kadın ve çocuklarla gönüllü çalışmalarda yer almış ve özel kliniklerde klinik alanlarda staj yapmıştır. Lisans eğitimi sırasında staj yapmaya başladığı Metis Psikoloji Akademi'de yardımcı eğitmenlik yapmıştır. Çesitli dergi ve internet sitelerinde psikoloji konulu yazılar kaleme almıştır. Kariyerine farklı özel eğitim merkezleri ve danışmanlık merkezlerinde devam etmiş olup şu an kendi danışmanlık hizmetlerine online olarak vermektedir. Son 5 senedir ağırlıklı olarak EMDR terapisi ile çalışmakta olup, avrupa akreditasyon sürecindedir. Bunun yanı sıra bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, kısa süreli çözüm odaklı terapi, aktarım odaklı terapi, sanat terapisi eğitimlerini de başarı ile tamamlamış olup bu yaklaşımları da kullanmaktadır. Ölüm ve yas,kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozuklukları, istismar, bağlanma konuları detaylı eğitimler ile uzmanlaştığı alanlardan bazılarıdır. Çocuk ve ergenlerde bağlanma, theraplay, filial terapi, deneyimsel oyun terapisi, yapılandırılmış oyun terapisi eğitimlerini tamamlamış ve bu alanlarda çalışmıştır. Dikkat, algı ve zeka testleri gibi çeşitli objektif ve projektif testlerin uygulayıcısıdır. Şu an yetişkin ve ergen alanında çalışmakta olup uzmanlığını geliştirmek için aldığı eğitimlere ve süpervizyonlara devam etmektedir.
Emdr Terapisi
EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır. EMDR teorisinin altyapısını oluşturan Adaptif Bilgi İşleme Modeline göre beyin, fizyolojik temelli bir sistemle, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine ulaşan bilgiyi işler ve işlevsel hale getirir. Duygu, düşünce, duyum, imge, ses, koku gibi bilgiler işlenip ilişkili anı ağlarına bağlanarak bütünleşir. Böylece o deneyimle ilgili öğrenme gerçekleşir. Edindiğimiz bilgiler gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanmış olur.

Bu sistem normal çalıştığında ruh sağlığını ve insan gelişimini öğrenme yoluyla desteklediği için adaptif, uyumlu bir mekanizma olarak kabul edilir. Travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaylar yaşandığında bu sistem bozuluyor gibi gözükmektedir. Yeni bilgi işlenip mevcut anı ağına entegre olmaz. EMDR’ye göre rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin arkasında uyum bozucu, işlev bozucu, işlenmeden ve izole bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatar. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları (örn: Ben aptalım), olumsuz duygusal tepkileri (başaramamaktan korkma) ve olumsuz somatik tepkileri (sınavdan önceki gece karın ağrısı) problemin kendisi değil, semptomları, bugünkü dışavurumlarıdır. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir. EMDR, bu tür izole anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Kilitli kalmış anı ile diğer anı ağları arasında ilişki kurulması, öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması mümkün olur. Danışan artık rahatsız olmaz ve anıyı yeni ve sağlıklı bir perspektiften görür. EMDR terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.